Θέματα
Χειρουργός Οδοντίατρος - Μακρής Λεωνίδας στην Αθήνα - Πεύκη


Λεύκανση Δοντιών

Η βελτίωση της απόχρωσης και της φωτεινότητας των δοντιών μας συμβάλλει ιδιαίτερα στην εμφάνιση του χαμόγελού μας. Οι τεχνικές βελτίωσης καθορίζονται από το είδος των χρωστικών που πρέπει να απομακρυνθούν.

Αφαίρεση επιφανειακών χρωστικών.
Υπάρχουν οι επιφανειακές χρωστικές, οι οποίες προέρχονται συνήθως από τις τροφές, την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, από το κάπνισμα, ή από την πλημελή στοματική υγιεινή. Αυτές απoμακρύνονται εύκολα με την διαδικασία της στίλβωσης. Μετά από την απομάκρυνση της πέτρας, χρησιμοποιείται μία ειδική πάστα και περιστρεφόμενο βουρτσάκι επιτυγχάνοντας εύκολα, σε μία συνεδρεία, την πλήρη απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών.

Λεύκανση στο ιατρείο
Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, ακόμη και σε μία συνεδρία, που διαρκεί περίπου μία ώρα. Αν το αρχικό χρώμα των δοντιών είναι πολύ σκούρο, επαναλαμβάνεται ακόμη μία ή δύο φορές, σε διάστημα λίγων ημερών.

Λεύκανση στο σπίτι
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λεύκανσης στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ειδικά εξατομικευμένα ναρθηκάκια, και ένα ζελέ που περιέχει ενώσεις του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου (κάτι σαν το οξυζενέ). Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται από μία εως τέσσερεις ώρες, κατα τη διάρκεια της ημέρας ή στον ύπνο, για 7- 15 μέρες. Το λευκαντικό ζελέ οξυδώνει και απομακρύνει τις χρωστικές, χωρίς να επηρρεάζει το δόντι.

Περιοδοντίτιδα

Χρόνια περιοδοντίτιδα : είναι μια φλεγμονή προκαλούμενη από την μικροβιακή πλάκα, που έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή του περιοδοντικού συνδέσμου και του οστού γύρω από το δόντι. Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και συναντάται σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς. Συνήθως ξεκινά μετά τα 30 έτη και μπορεί να προσβάλλει κάποια ή και όλα τα δόντια.
Στην χρόνια περιοδοντίτιδα συνυπάρχει και ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμαίνουν και τα ούλα γύρω από τα δόντια.

Η διάγνωση γίνεται ακτινογραφικά και κλινικά από τον οδοντίατρο. Με την ακτινογραφία βλέπουμε ότι το ύψος του οστού έχει μειωθεί και στις προσβεβλημένες πλευρές δεν καλύπτει όλο το μήκος της ρίζας όπως συμβαίνει στα υγιή δόντια.   Κλινικά ο οδοντίατρος ανιχνεύει την περιοδοντίτιδα, εξετάζοντας τα ούλα με την περιοδοντική μήλη (εργαλείο μέτρησης του βάθους των θυλάκων).

Ουλίτιδα

Η χρόνια ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων εξαιτίας της άθροισης μικροβιακής πλάκας στα δόντια και κυρίως στο σημείο ένωσης δοντιών και ούλων, δηλαδή στην ουλοπαρειακή αύλακα.Τα ούλα είναι κόκκινα πρησμένα και ματώνουν. Μπορεί να ματώνουν μόνο στο βούρτσισμα, στο δάγκωμα κάποιας σκληρής τροφής ή και από μόνα τους. Στην ουλίτιδα συνήθως υπάρχει και τρυγία (πέτρα) στα δόντια. Η πέτρα μπορεί να βρίσκεται πάνω στα δόντια (υπερουλική) ή μέσα στα ούλα (υποουλική τρυγία).

Ενδοδοντία

H ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αιτιολογία, την διάγνωση και την θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με τον πολφό, την ρίζα και τους ιστούς γύρω από το δόντι.

Οι ενδοδοντικές θεραπείες είναι:

  • Θεραπεία για την διατήρηση της ζωτικότητας του πολφού
  • Θεραπείες δοντιών με πολφικό πόνο
  • Θεραπείες δοντιών με απόστημα
  • Χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών που δεν ανταποκρίνονται στην αρχική ενδοδοντική θεραπεία
  • Λεύκανση αποχρωματισμένων δοντιών
  • Ανασύσταση των δοντιών με εκτεταμένες απώλειες της αδαμαντίνης και της οδοντίνης του δοντιού με άξονες και σύνθετη ρητίνη (λευκό σφράγισμα)
Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη καλύτερη λύση για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών, μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσουμε την αισθητική του στόματος, αλλά και να αποφύγουμε τη τοποθέτηση μερικών ή ολικών οδοντοστοιχιών που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή.

Τα εμφυτεύματα συμπεριφέρονται σαν φυσικά δόντια που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται απώλεια οστού, δεν επηρεάζεται η γεύση και η ευχαρίστηση από τη λήψη τροφής και ο ασθενής δε χρειάζεται να τοποθετεί και να αφαιρεί τίποτα από το στόμα του.

Αισθητική Οδοντιατρική

Η αισθητική του χαμόγελου. Από αρχαιοτάτων χρόνων, η αισθητική του χαμόγελου ήταν σημαντική προτεραιότητα, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλους τους λαούς. Το χαμόγελό μας είναι το πρώτο καλωσόρισμα προς το περιβάλλον μας. Έχει μεγάλη σημασία να μας προσδίδει αυτοπεποίθηση, γοητεία και καλή διάθεση.

Η λεύκανση, η αλλαγή σχήματος και μεγέθους ενός ή περισσότερων δοντιών, το κλείσιμο των μεσοδιαστημάτων , η αποκατάσταση σπασμένων, φθαρμένων ή πολυσφραγισμένων δοντιών, όλα αυτά με συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης, είναι μερικές από τις δυνατότητες βελτίωσης του χαμόγελού σας.

Προσθετική

Πρόκειται για μεγάλο κλάδο της οδοντιατρικής που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση των χαμένων δοντιών με διάφορες μεθόδους.

Μιλάμε για τις διάφορες τεχνητές οδοντοστοιχίες, γνωστές κοινώς και ως μασέλες. Μια οδοντοστοιχία μπορεί να είναι μερική αν αντικαθιστά κάποια (αλλά όχι όλα) δόντια, ή ολική αν πρέπει να αντικαταστήσουμε όλα τα δόντια μιας γνάθου.

Αφορά εργασίες που τοποθετούνται μόνιμα πάνω στα δόντια ή εμφυτεύματα του ασθενή, οι πιο συνηθισμένες είναι οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες.